De coronacrisis zorgt voor onzekerheid bij huiseigenaren, ruim een vijfde geeft in een enquete van de Vereniging Eigen Huis aan zoch zorgen te maken.
Woningbezitters kijken nu hoe ze de energielasten kunnen verlagen, of knnen besparen op de hypotheek.
Een kwart van de ondervraagden vreest dat het zijn reserves moet aanspreken.
Het vertrouwen in de steunmaatregelen van de overheid neemt steeds verder af.
Huiseigenaren kijken goed naar hun uitgavenpatroon en proberen temidden van de coronacrisis te besparen op energie, verzekeringen, telecomabonnement, hypotheek en grote aankopen.
Ruim de helft van de woningbezitters geeft sinds de crisis minder geld uit dan voorheen. Dat blijkt uit een peiling van de Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 1432 leden.
Bijna een vijfde van de geënquêteerden geeft aan zich zorgen te maken over hun financiële toekomst.
Bij de ondervraagden leven onder meer zorgen over baanbehoud en het voortbestaan van de werkgever en het pensioen. Onder de huiseigenaren neemt het angstgevoel toe dat de steunmaatregelen van de overheid onvoldoende zullen zijn, schrijft de vereniging.
Gedaalde gasprijs maakt energie-overstap aantrekkelijker
Een mogelijkheid die veel wordt genoemd om geld te besparen is het verlagen van de energielasten. Dat kan door het verbruik te verlagen, maar ook door een overstap van energieleverancier. Doordat de gasprijs is gedaald is dit volgens VEH dikwijls mogelijk.
Andere besparingen waar naar gekeken wordt, zijn verzekeringen, internet-, tv- en telefoonabonnementen. Verder wordt gekeken hoe de hypotheeklast omlaag kan worden gebracht.
Ook worden grote aankopen, zoals de aanschaf van een auto of het onderhoud of de verbouwing van de woning, op de lange baan geschoven. Verder blijkt dat huiseigenaren om kosten te besparen, in en om het huis klussen vaker zelf oppakken.
Een kwart van de ondervraagden vreest dat het zijn reserves moet aanspreken om de vaste lasten maandelijks te kunnen betalen. Met name zzp'ers zijn daarvoor bevreesd. De VEH adviseert huiseigenaren om bij problemen tijdig hulp te vragen van de hypotheekverstrekker.